Liiri_maisema.jpg

Olin niin onnellinen, kun edellisessä kokoontumisessa sovittiin teemaksi Jane Austen. Jane Austen -lukupiiriä kokoonnuimme pitämään syksyn kynnyksellä Paavon luokse. Jane Austen -lukupiirimme viiden kirjaperhosen voimin olikin erittäin mielenkiintoinen, ja Jane Austenin fanittamisessa olimme myös selkeästi eri tasoilla.  Keski-ikäiset naisetkin voivat olla lukuharrastuksessaan hyvin heterogeeninen porukka!

Jane Austen -fanituksen kultainen papukaijamerkki - jos sellaisia olisi jaettu - olisi kuulunut ehdottomasti Helunalle. Hän oli lukenut teemaan kaikki Austenit yhtä lukuunottamatta ja osin jopa englanniksi. Vaikuttava suoritus! Ja toki Heluna oli lukenut kirjat jo aiemminkin, eli nyt kyseessä oli vain kertaus. Minäkin olen kyllä lukenut kaikki Austenit, mutta nyt en lukenut niistä yhtään uusintana vaan Karen Joy Fowlerin kirjan Jane Austen -lukupiiri. Tupunavitsi oli kehunut erityisesti kirjaan perustuvaa elokuvaa, ja koska haluan lukea kirjan ennen elokuvan katsomista, päätin nyt ottaa tämän kirjan työn alle. Kerran aikaisemmin se oli jäänyt minulla kesken. Nyt sain kirjan luettua ja se oli ihan hyvä. Kirjan lukupiiri ei kuitenkaan vaikuttanut ollenkaan niin mukavalta kuin meidän. Meillä on parempi henki. Toki he analysoivat lukemiaan kirjoja huomattavasti syvällisemmin kuin meillä on tapana. 

Emäntämme Paavo ei lukenut teemaan Jane Austenia vaan Natalie Jennerin kirjan Jane Austenin talo. Olin kehunut tätä kirjaa kovasti viime kokoontumisessamme, ja oli mukavaa, että Paavokin piti siitä. Huolestuttavaa on vain, että Paavo ei ilmeisesti ole lukenut yhtään Jane Austenia! Lukupiirin innoittamana hän kyllä harkitsee sitä, ja suosittelimme hänelle kovasti Ylpeyttä ja ennakkoluuloa. Ja kyllähän mekin hieman analysoitiin, mikä ei olisi onnistunut niin hyvin ilman Jäniksen lukemia kirjoja: hän oli lukenut teemaan Carol Shieldsin kirjan Jane Austen, joka oli kuuluisan kirjailijamme elämäkerta, ja jonkin verran myös Heta Pyrhösen kirjaa Jane Austen aikalaisemme, joka kuitenkin jäi tylsyydessään vähemmälle huomiolle.

Onneksi Austenin tuotannon lukeminen ei jäänyt JANE AUSTEN -LUKUPIIRISSÄ pelkästään Helunan varaan, sillä Tupunavitsi oli sentään lukenut kirjan Järki ja tunteet. Tämä taisikin olla hänen ensimmäinen Austen-lukukokemuksensa. Ja kyllä hän kirjasta piti. Sanoisin, että lukupiirimme teki kyllä kunniaa Jane Austenille. Kuten sankarittaret hänen kirjoissaan, mekin nautimme  yhdessäolosta ja keskusteluista. Olemme kuitenkin hyvin kiitollisia, että avioliitto ei enää ole naisen elämän ainoa päämäärä ja tavoite, mikä oli hyvin valitettavaa Austenin aikaan.

Liiri_kirjatorni.jpg

MUTTA: Jos joku on vielä sitä mieltä, että Kirjaperhosten Austenin käsittely jäi jotenkin vajaaksi, niin otetaanpa poissaolijoiden - Rimarinnan ja uuden jäsenemme Liinun - arviot mukaan! Molemmat olivat valinneet kirjakseen ihan Jane Austenia ja häneltä Viisastelevan sydämen, joka on näin sivumennen sanoen yksi suosikeistani.

Rimarinna oli sekä lukenut että kuunnellut kirjan ja katsonut myös sen elokuvana! Tämä on antaumista aiheelle, sanoisin! Rimarinna piti kovasti kirjasta sen nimeä lukuunottamatta. Hän jäi pohtimaan, miksi ihmeessä kirjan nimi on Viisasteleva sydän, koska päähenkilö-Anne ei hänen mielestään ollut lainkaan viisasteleva vaan perin viisas ja lopulta myös taipumaton seuratessaan omaa ääntään.  

Liinun matka Viisastelevan sydämen kanssa oli hyvin erilainen. Hän virittäytyi Austenin maailmaan katsomalla Järki ja Tunteet -elokuvan, mutta ei pitänyt siitä. Kiinnostusta ei löytynyt kirjankaan kanssa. Kirja matkusti Liinun mukana ympäri Suomea, laina piti uusia kirjastoon ainakin kolme kertaa ja sakkojakin maksettiin. Ja KIRJA JÄI KESKEN! Annen ja kapteeni Wentworthin hienovarainen ja ihastuttava rakkaustarinakin PITKÄSTYTTI suorempaa toimintaa suosivaa Liinua. Mutta kyllähän Liinu yritti, jopa dopingin avulla. Tästä kuva alla.

Liiri_poissaolijan_kirja.jpg

Seuraavaksi lukupiirimme ja maskottiperhosemme matkaavat Seinäjoelle, jonne kokoonnumme keskustelemaan kirjoista, jotka perustuvat tositapahtumiin. Toivottavasti nyt ei tarvita naista väkevämpää. Ensi kertaan,

Kirjaperhosten puolesta,

Knarp.

Liiri_perhonen.jpg